Näst sista veckan före sommarlovet stod vi som värdar för våra Erasmus-partners i projektet Stem For All. Det var en intensiv vecka då vi jobbade mycket men också visade Stockholm för dem då sommarvädret var som intensivast.

Våra partners kommer ju från 5 olika europeiska länder, och 4 personer kom från respektive land, och några hade sina barn med sig, så det var drygt 20 personer. De bodde på hotell i närheten av skolan och vi inledde varje dag vid 8.30.

Första dagen var en introduktionsdag då våra elever visade runt på skolan och alla bekantade sig med varandra, planen för veckan presenterades och vi drog igång vårt arbete.

Andra dagen var Stockholmsdag med besök på Vasamuseet, Nordiska Museet, Gamla Stan och Stockholmsrummet. Ställen som visar unika svenska miljöer men som kan användas i undervisningen för att göra den autentisk. Varför sjönk Wasa? Som exempel.

Tredje dagen föreläste dr Sencer Corlu från Universitetet i Istanbul, Turkiet, om STEM, och visade i en workshop hur undervisningen kan läggas upp.

På eftermiddagen besökte vi Kista och Academy, som berättade hur de utbildar folk som vill byta karriär inom IT, på 3 månader. De använder accelerated learning och tydliga mål. Intressant. Vi fick flera intressanta uppslag som även kan användas i skolan.

Fjärde dagen, torsdag, var vi i skolan hela dagen och jobbade i grupper och uppgiften för veckan presenterade – att göra en ikea-möbel – som har mer än en funktion.

Daniel visade hur man kan använda programmering i geografi med Sverigekarta och blue-bots, Erik visade hur vi använder Google Classroom och vilka fördelar det har för elever och lärare, och vi presenterade våra olika länders skolsystem för varandra.

Sista dagen, avslutningsdagen, besökte vi Birka och lärde oss om vikingar och hur de konstruerade hus och båtar.

Det har varit en intressant och lärorik vecka. Våra partners har gett oss mycket positiv feedback och det tackar vi för. Vi ser fram emot fortsättningen av projektet som pågår ytterligare ett år och det som kommer komma ut av det i form av bättre och mer aktuell undervisning som gynnar våra elever i sin bana mot framtiden.

För er som är intresserade att läsa mer om besöket från de andra deltagande skolornas perspektiv kan ni läsa ur STEM E-Magazine